Egy telefonbeszélgetés közben, 2011 nagyszombatján Baráti Robi barátommal arról is beszélgettünk, hogy mi lesz a neaddfel.hu következő témája.
Robi azt mondta, hogy egy találós kérdésre gondolt, nevezetesen arra, hogy "Mit kell tenned, ahhoz, hogy tönkremenjen a házasságod?"
Válaszomat nem várta, felelt ő: "Az égvilágon semmit."
Aztán hagyta, hogy leessen a húszfilléres, valóban, ha semmit nem teszel a házasságodért akkor garantáltan tönkremegy!

No de túl azon, hogy Robit és a Gondoldó Beszélgetéseket  népszerűsítem, megosztom veled azt, ami a telefonálás után jutott az eszembe:

A közvetlen környezetedben ismersz sírásót?

Úgy gondolom, hogy a fenti kérdés láttán olvasóim többsége rázza a fejét, de figyelj, még néhány mondat és bebizonyítom, hogy bizony van ilyen az ismeretségi körödben! Sőt!

Fontos: Ha hiszed, hogy a lelki egészséged összefüggésben van a testivel, csak akkor olvasd tovább az alábbi sorokat.

Emberöltő távlatából elnézve sorsokat, életeket ki kell jelentenem, hogy mindannyiunk környezetében ott élnek a sírásók.
Miről van szó? Akkor, amikor a társas kapcsolataidban (család, munkahely, barátok) a harmóniát felváltják a konfliktusok és dominánsan jelennek meg a mindennapokban, nos, ott kezdődik a te sírod ásása.
Sírásóddá válhat a férjed/feleséged, gyermeked, vagy éppen a szüleid, a főnököd, sőt akár egy hálátlan barát is.
És most figyelj: Te magad is űzheted ezt a "foglalkozást", elég ehhez szeretetlennek, önzőnek, türelmetlennek, figyelmetlennek lenned. (A sor még bőven folytatható!)

A nagy kérdés: azok a kapcsolatok, mindennapi érintkezési formák, amelyek körülölelik az életem, vajon ássák-e valaki, és ha igen, akkor kinek a sírját?

S hogy a saját sírodat meg tudod-e ásni magadnak? Határozott igen a válaszom, hiszen a különböző dolgokhoz való helytelen viszonyulásainkkal bizony mi magunk vagyunk a legnagyobb sírásók!
A magunkéi és sajnos sokszor a körülöttünk élőké is…

Családokat látok, ahol időről időre egymásnak feszülnek az indulatok és a lelki sivárságot kiegészíti a fokozatosan romló egészségi állapot…
Kapcsolatok jutnak az eszembe, amelyekben ott a nagyfeszültség, már csak azért is, mert az egyik félnek lételeme az uralkodás, a társ megalázása, eltiprása. Azután megbocsát, még ma, hogy "le ne menjen a nap a ti haragotokkal"… …de csak azért, hogy holnap újrakezdhesse a sírásást…

 

Mi a te történeted?

Te hány ember sírját ásod?
A te sírodat hányan ássák?

E sorokat elolvasva teszel-e holnaptól valamit, és ha igen, akkor mit?